Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak zde karma bez výhrad. A umíte i poutavě psát.

1 0
možnosti
Foto

Zdravím na blogu a přeju hodně čtenářů :)R^

0 0
možnosti

Pěkný článek. Zatím se seznamuji s malými servisními robotky, kteří udržují DNA v provozuschopném stavu. Co kdy a na jaký podnět udělají. Není mi ale jasné, jak to dělají. Jak může nějaká chemikálie vyříznout bázi, jak může něco opravit, dokonce podle jednoduchého algoritmu? Jsou to nějaké specifické chemické sloučeniny, které se dokáží přichytit jen na jim určená místa a tam dále nějak reagují? Je nějaký vhodný příměr, jak to přiblížit? Odpověď by asi vyžadovala větší prostor, než rámeček diskuse.

0 0
možnosti

Ona to není jednoduchá chemikálie, ale protein - enzym. V buňce většinu činností vykonávají proteiny. To jsou poměrně složité molekuly, které na svém povrchu mají různé struktury k rozpoznání toho, co mají rozpoznat, a kromě toho též aktivní místo enzymu. Někdy v budoucnu bych modulární strukturu proteinů rád rozvedl. Mimo to se náročnějších oprav DNA účastní složité proteinové komplexy. Některé proteiny v nich působí jako kostry, jiné jsou aktivní enzymy. Vše probíhá jak na výrobní lince v továrně, kde jsou připojeny různé stroje (proteiny).

0 0
možnosti

Zajímavé. I když nepochybuji, že tomu nikdy neporozumím.

0 0
možnosti

J58o92s96e28f 93P41o22t59r

28. 8. 2016 11:43

Pane Švadlenka, měl bych dotaz k větě :

"někteří evoluční biologové soudí, že uložení genetické informace v podobě dvojvlákna DNA vzniklo proto, aby bylo možno provádět opravy s minimálním množství chyb"

Z toho pro mě vyplývá.

- v původně jednoduché DNA sedí zelený mužíček, který se rozhodl, že kvůli chybám musí být DNA dvojitá,

- nebo zase zapracovala náhoda a jednoduchá DNA se pod selekčním tlakem stala dvojitou. Nemohl byste nám říci jaká je pravděpodobnost, že se něco podobného stane, zvláště, když kód DNA se má k reprodukčním procesům v buňce asi jako ruční výroba aut, kdy se auta naštvou, že to trvá dlouho a vytvoří si sami počítači řízenou linku, která vyrábí auta rychleji, kvalitněji, estetičtěji. Informace z DNA k RNA je přece jednosměrná.

Jinak samozřejmě, klobouk dolů před vašimi profesionálními znalostmi.

0 0
možnosti

Konec vašeho příspěvku mi nedává smysl. Jinak podle všeho opravdu zapracovala náhoda. Změna se poté v selekci ukázala výhodou a fixovala se. Pozůstatky toho, jak to bylo dříve, jsou patrně některé RNA-viry, které mají stále svou genetickou informaci uloženou v jednovláknové RNA.

0 0
možnosti

Skvělé! R^ Jak blog, tak fakt, že ho konečně po 14 dnech aktivovali. R^

Vítejte mezi blogery, vaše články budou velice zajímavé a přínosné. Jsem ráda za každého, kdo trochu naředí tu směs hloupostí a ezoteriky, kterou do kolonky "věda" cpou někteří blogeři. R^

2 0
možnosti
Foto

Vitejte. Gratuluji, ze jste se sem jiz dostal.

Jsem rad, ze tu pribyl kvalitni vedecky bloger, ktery nas pristupnou formou, ale pokud mozno presne, pouci o svem oboru.

Co se pana Kunze tyce: Je to sila, co tu nekdy pise. Pokud by to nekdo vzal stoprocentne vazne, tak by to mohlo ohrozit jeho zivot. A to zduraznuji? Ze jsem pro zdravy styl zivota, ciste zivotni prostredi, malo hluku a proti prehnanemu stresu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Buněčný biolog se zájmem o historii i veřejné dění. Vášnivý turista a člen ODS. ------- V tomto blogu bych rád popularizoval přírodní vědy, protože když občas vidím seznam článků v rubrice Věda, mám dojem, že by jí slušel jiný název, například "Dojmy, okultismus a mimozemšťané". Čest světlým výjimkám.

† únor 2021

Seznam rubrik