Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Především výraz ,,ošemetnost" je na místě. A nejen u histor. paralel. V reálu nejde(!) o ,,paralelní světy", neb ač lze leccos srovnávat, nikdy však nešlo, nejde a nepůjde o děje a události v tomtéž čase, ba mnohdy ani v ,,tomtéž světě". Nemluvě o tom, že ,,užití paralel" je i oblíbeným nástrojem k manipulacím kde koho za jakýmkoli účelem i cílem.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek. R^

Já se na historické události dívám tak trochu jako na bouřky - žádné dvě nejsou úplně stejné, i když se v lecčems mohou podobat. Ale ta různost počátečních podmínek je prostě provede jiným "bouřkovým režimem". I u sociálních "bouří" je těch parametrů dostatek na to, aby se ty počáteční podmínky prakticky nedaly replikovat.

Jisté paralely se zánikem ŘŘ vídím, ale jsou to jen paralely. Ten mocenský systém EU zřejmě úplně nezmizí (i když regrese k původním národním státům se vyloučit nedá), ale zda se na jeho konci objeví jakési reformované SSE nebo nějaké volné uskupení typu původní EHS si netroufám odhadovat. V jistém smyslu by mi optimální přišlo vytvoření několika menších evropských superstátů a teprve po několika generacích bych je "sešil" zpátky do podoby EU....

0 0
možnosti

Problém je, že Evropa by se v konkurenci s východními despociemi (Rusko a Čína) i USA měla nějak integrovat. Jednotlivé země proti nim neobstojí. Představa, že můžeme zůstat neutrálním státečkem uprostřed Evropy, je naivní a nebezpečná.

0 0
možnosti
Foto

Je hezké, že si mohu přečíst své téze, publikované před více než deseti lety jako určité potvrzení jejich správnosti. Viz zde K některým otázkám historiografie české a světové ekonomie. Marathon, r.11, 2007, č.1, s. 19-26

0 0
možnosti

Vy jste byl před těmi deseti lety také přesvědčen, že se Marx mýlil?

0 0
možnosti

Příznačné, že takto kvalitní článek má tak malou karmu. No ale když takový Hermánek spatřuje v pochodu homosexuálů souvislost se zánikem Říma, pak se není čemu divit.

3 1
možnosti
Foto

A Vy ve veřejných orgiích nespatřujete paralelu ke Starému Římu?

0 1
možnosti

K Vašemu velmi pracnému článku bych dodala, že římská říše se rozpadala několik století, nebyl to náhlý pád do temnot. A já si myslím ve svých úvahách, že to byla tak rozlehlá říše a s tak složitým systémem vládnutí, že by dnes na to nikdo neměl prostředky, aby takové dějiny mohl zopakovat. Ale pokud mohu uklidnit, mnozí historikové tvrdí, že se fyzicky rozpadla, ale v nás pokračuje. Srovnávejme v analogiích.V

2 0
možnosti

Pádu Římské říše se bude týkat příští článek. Souhlasím s vámi, byl to postupný proces, který začal dávno před Stěhováním národů a skončil dlouho po něm.

1 0
možnosti

Je třeba rozlišit trendy a nahodilé události. U IWW je dlouhodobým trendem staletí trvající poměřování evropských mocností s přičleňováním příhraničních území a dělením koloniální sféry vlivu. Militantní v oné době bylo především Německo a R-U v jeho vleku. Sarajevský atentát byl jen náhodným spouštěčem konfliktu. Kdyby se nestal, našla by se jiná záminka, jak rozpoutat tradiční evropskou válku. Teprve děsivost I. a II. WW nás Evropany přesvědčila, že není dobré v této tradici pokračovat. Jednoznačně pozitivní pro další vývoj Evropy se stalo NATO, zatímco snahy EU o evropské soustátí mohou spíše vyvolat odpor jednotlivých národů.

V dnešní době je ovšem nebezpečnější větší a historicky dlouhodobější trend - t. j. stěhování národů. Na území vyspělých civilizací přichází nájezdníci z chudších, zaostalejších oblastí. Jen to dnes není formou vojenského tažení ale migrace. I když se nově příchozí po dlouhé době přizpůsobí a převezmou původní vyspělejší kulturu, přechodné období zmatků a útlaku původního obyvatelstva, trvá nejméně desítky ( ne-li stovky ) let . A migranti, pokud se nepřizpůsobí řádu hostitelské země, takovými nájezdníky jsou.

Jako křesťan samozřejmě v prostou cykličnost dějin nevěřím. Paralela s obsazením západořímské říše Germány tu je. Tehdy " Řím padl, protože každý plnil jen svou povinnost" Dnes mnoho Evropanů ani žádné povinnosti na sebe přijmout nechce. Jen se snadno dostat k penězům a pak si užívat :-/.

2 0
možnosti

Půlka Římské říše padla, druhá přežila. Bezprostřední příčinou nebylo stěhování národů, ale stav západní části říše, který byl neutěšený ještě před stěhováním národů. Budu se tomu věnovat v dalším článku.

0 0
možnosti

O zánicích říší můžeme také říci, že některé zanikají úplně, ale některé ne: například zanikla Římská říše, ale Itálii tu máme znovu; z maličké Británie se stala obrovská říše, která se pořád utěšeně rozpadá od roku 1945. Osmánská říše, Perská říše: ale máme tu silné Turecko, silný Írán, silnou Čínu...O Západu by se dalo říci, že se rozpadají jeho hodnoty, i moc - kdysi tu byly silné, na křesťanství založené státy, expanzivní, koloniální, a dnes jsou prořídlé ateismem a oslabené jinými kulturami. Všechno je jinak, a současně tu stejně máme Americkou říši. Slavný spisovatel Harakiri vidí lidskou budoucnost jako cosi ateistického, bez víry v sebe, kdy se lidi budou plést s elektronikou a robotikou. Všechno bude scifisticky nesmyslné a člověk nakonec vyšumí do nějaké harddisku. Ale to je prostě západně degeenrovaný projekt lidí, kteří mají plný byt počítačů, televizí, ledniček a nechápou že většina lidstva žije úplně jinak a taky jinak přemýšlí. Na definitivní zblbnutí člověka nemá planeta dost zdrojů Asi nás spíše jako druh čeká cyklus návratu k přírodě, až budou suroviny vyčerpány, lidstvo se nadměrně přemnoží....kdoví.

3 0
možnosti
Foto

Jen zcela nenápaditý člověk by si tu včerejší "show" na Václavském náměstí nespojil se zánikem Říma.

3 1
možnosti

S čím konkrétně, Jirko? Můžeš uvést příklad? Ono to možná nevíš, ale podobné orgie nebyly ani tak typické pro antický Řím, jako spíše pro antické Řecko. Chceš si tedy popovídat o rozkladu antického Řecka? A co to přesně podle tebe bylo a kdy?

1 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Buněčný biolog se zájmem o historii i veřejné dění. Vášnivý turista a člen ODS. ------- V tomto blogu bych rád popularizoval přírodní vědy, protože když občas vidím seznam článků v rubrice Věda, mám dojem, že by jí slušel jiný název, například "Dojmy, okultismus a mimozemšťané". Čest světlým výjimkám.

† únor 2021

Seznam rubrik