Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Historické paralely jsou nejen ošemetné, ale leckdy zcela mylné. Poslední dobou často zmiňovaná paralela konce starověkých říší /např. Římské/ a euro-atlantické civilizace 21. století má zásadní nedostatek. Egypt ani Řím neměli Ameriku, naše civilizace je dnes rozložená nejen po obou stranách Atlantiku, ale zapustila své kořeny i v Japonsku a v Jižní Korei. Nečínskou a neruskou, chcete-li netotalitní cestu k prosperitě volí i Indie. Číňané se rádi stylizují do podoby ekonomického giganta, ale pravda je mnohem prozaičtější - 80% HDP realizují ne evropských a amerických trzích a jejich slavné devizové rezervy činí ca.1,5 bilionu .....dolarů. Realitou je, že naše současná civilizace má před sebou zářnou budoucnost nejméně několik set let a nejspíše ještě mnohem déle.

0 0
možnosti

L55u14d73ě27k 63T94o55n32d93r

20. 8. 2018 11:12

Nechci panu Švadlenkovi kazit radost z napsaného blogu, ale historické paralely jsou ošemetné i ze zcela prozaického důvodu - ve své drtivé většině jsou používány jen jako zjednodušující obrazné přirovnání, které slouží jen a pouze k tomu, aby v posluchačích jednoduše vyvolal patřičný obraz, bez sáhodlouhého vysvětlování. "Básnický obrat", který upoutá pozornost a jednoduše a okamžitě vyvolá v posluchačích odpovídající obrazy. Nic víc.

Takže např. běžné přirovnávání EU ke končící Římské říši zcela jistě řečníci používají jen jako "obraz", jako srozumitelné zjednodušení ("Podívejte jak byla Římská říše gigantická a jak stejně skončila rozvratem! EU by si měla dát bacha, protože pýcha předchází pád! A můžou za to dekadentní tendence, díky kterým můžeme skončit jako ten Řím" - něco v tom smyslu).

Určitě žádnému řečníkovi nejde o faktické, vědecké, odborné srovnávání EU a Říma. Jde jen o "básnický obrat", který upoutá pozornost a okamžitě vyvolá v posluchačík odpovídající obrazy.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS