Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

R^ Díky za vysvětlení. R^ Skvělé blogy!

0 0
možnosti

Díky. V týdnu přidám ještě poslední kapitolu o regulované buněčné smrti a pak se chci začít věnovat genovému inženýrství. Rád bych vysvětlil, jak to vlastně funguje - od základních metod až třeba po CRISPR. Později bych ještě chtěl popsat buněčný cyklus, protože to je důležité téma, které souvisí s imunitou, buněčnou smrtí i třeba rakovinou. Evoluční biologii nechám trochu stranou. Náboženští fundamentalisté teď stejně dali víceméně pokoj.

Rád bych vám taky vyhověl s tématem života ve vesmíru, jenže zatím nevím, co tam napsat. Dokud známe jenom pozemské formy života (založené na uhlíku a vodě jakožto rozpouštědle), vlastně ani netušíme, zda může existovat nějaký jiný život a jak bude vypadat. Trošku jsem to nakousnul tady: https://svadlenka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=551461. Osobně se nejvíc kloním k nějaké formě panspermie, aspoň v rámci Sluneční soustavy. Tedy, že pokud najdeme život na jiných tělesech Sluneční soustavy, bude dost podobný některým "exotickým" pozemským baktériím či archeím (tj. organismům z horkých pramenů, toxických jezírek, "černých kuřáků" či třeba z "horké hluboké biosféry"). Mám za to, že na některých kosmických tělesech jsou podmínky, aby tam přežily, a vzhledem k tomu, kolik času uplynulo, je dost možné, že se tam některé formy života dostaly. Odolné jsou na to dost - viz baktérie, která dokáže růst v jaderném reaktoru. Té asi kosmické záření příliš škodit nebude. Ale tento život nebude nikde na povrchu, spíš bych sázel na to, že bude vegetovat někde v blízkosti chladnoucího jádra (na Marsu či na Měsíci). Takže musíme začít vrtat. Ale kdo ví...

0 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Buněčný biolog se zájmem o historii i veřejné dění. Vášnivý turista a člen ODS. ------- V tomto blogu bych rád popularizoval přírodní vědy, protože když občas vidím seznam článků v rubrice Věda, mám dojem, že by jí slušel jiný název, například "Dojmy, okultismus a mimozemšťané". Čest světlým výjimkám.

† únor 2021

Seznam rubrik