Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pěkně jste to sepsal, ale co máte na mysli "uspořádaný systém a neuspořádaný systém"? Jak může něco nasávat, když sání nemůže nic "táhnout"? Proč existují nepřetržité bouřky na planetě Jupiter, když je tam zima jako v psinci? Z čeho tam berou bouřky tepelnou energii?

0 0
možnosti

1) a 2) Míru uspořádanosti určuje veličina zvaná entropie.

3) Může celkem snadno, protože vlivem konvekce vzniká podtlak (teplý vzduch stoupá vzhůru). Ten může být i celkem silný - viz tornádo. Vedle hlavního víru někdy vznikají ještě ničivější “savé víry” (terminus technicus).

4) Bouřky obecně berou energii zejména ze Slunce. U Jupitera bude mít velký vliv i jeho rychlá rotace. Bouřky na Jupiteru ovšem nejspíše nejsou přesnou obdobou těch pozemských, protože na Zemi v nich hraje značnou roli voda a změna jejího skupenství. Jupiter je tak odlišný od Země, že se to nedá úplně srovnávat.

0 0
možnosti
Foto

Kde berete jistotu, že zdrojem energie je jen Slunce. Nejvíce energie je v prázdném prostoru vesmíru a to 96%.

https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=718428

0 0
možnosti

Bavíme se o bouřích. Proč jste odvedl pozornost jinam?

0 0
možnosti

Jinak je to vaše číslo 96 % nesmyslné a není mi jasné, proč ho znovu používáte, pokud jste v jiném blogu dostal patřičné vysvětlení, které jste zčásti uznal. Z vaší strany se v každém případě jedná o další ukázku toho, jak moc dané problematice nerozumíte - vy říkáte toto: “Nejvíce energie je v prázdném prostoru vesmíru, a to 96 %”. A to jaksi není pravda. Jak jste k tomuto výroku dospěl?

0 0
možnosti
Foto

Podle posledních měření (reliktního záření a dle teorie velkého třesku) je nyní ve vesmíru temné hmoty kolem 23 %, zatímco nám známá baryonová hmota, z níž je složena většina objektů, které můžeme přímo či nepřímo pozorovat, má tvořit jen 4,8 % (ovšem skutečně pozorované jsou ovšem jen zhruba 2/3 této baryonové hmoty).[4] Zbytek vesmíru – 73 %, tedy největší část – tvoří takzvaná temná energie.[5] Předpokládá se ale, že v počátečních fázích vesmíru byl poměr zcela jiný. Wikipedie.

Protože hmotu nemůžeme sčítat s energií (jablka nelze sčítat s hruškami)

Pokud je baryové hmoty 4,8% tak musí být 95,2% hmoty temné.

0 0
možnosti

1) Nerozlišil jste temnou hmotu a temnou energii. Významná chyba. Temná hmota je cosi, co se projevuje gravitací a drží pohromadě třeba galaxie (čili to zatím neumíme vysvětlit, ale jasně se to projevuje tou gravitací, takže to umíme měřit). Temná energie je ještě tajemnější cosi, které udržuje vysokou rychlost rozpínání vesmíru. Není to totéž.

2) Napsal jste: "Nejvíce energie je v prázdném prostoru vesmíru a to 96%". To není pravda, to jste si vycucal z prstů. I třeba proto, že temná hmota je zrovna v těch galaxiích a drží je pohromadě. Proto těžko můžete říkat, že nejvíce energie je v prázdném prostoru. To už zavání typickou maksovskou ezoterií.

0 0
možnosti
Foto

Zase v tom máte hokej.Právě, že já rozlišuji hmotu od energie, na rozdíl od pisálků z Wikipedie, kteří to sčítají, jako jablka s hruškami

Hmota namůže působit gravitačně, i když se to většinou uvádí, ale to si pletou HMOTU s HMOTNOSTÍ. (mám rozepsaný blog o tomto bludu)

Co způsobuje gravitaci jsem již napsal ve svém blogu Gravitace.

Temná energie není něco někde mezi galaxiemi, ale nachází se všude okolo vás i v nás, tedy v celém nekonečném vesmíru a je to vlnění gravitonového éteru, čili zrychlený pohyb gravitonů, jež vytváří sílu (tlak) na subatomární částice. Ale to jsem už popsal ve svých blozích, stačí dohledat.

Vypadá to jako SCI-FI, ale má to logiku, i když ve srovnání s dnešní vědou to působí nelogicky. Ale dnešní věda také k ničemu nedošla.

0 0
možnosti
Foto

Vždyť to je vpořádku.

Jablka a hrušky jsou blízce příbuzné malvice, mají podobnou velikost, podobnou hmotnost, podobnou nutriční hodnotu, rostou ve stejném podnebném pásu, na přibližně stejně velkých stromech. Sčítat tyto velice blízké druhy ovoce je tedy naprosto vpořádku. A je to - jak správně píšete - jako sčítat hmotu a energii. :-P

0 0
možnosti

Sčítate to nesmyslně, protože se jedná o odlišné jevy. Asi jste vůbec nepochopil podstatu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Buněčný biolog se zájmem o historii i veřejné dění. Vášnivý turista a člen ODS. ------- V tomto blogu bych rád popularizoval přírodní vědy, protože když občas vidím seznam článků v rubrice Věda, mám dojem, že by jí slušel jiný název, například "Dojmy, okultismus a mimozemšťané". Čest světlým výjimkám.

† únor 2021

Seznam rubrik