Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J53a26n 97M73e11s46t32a95n

18. 4. 2019 21:37

Nenapsáno špatně, spíše neúplně. Čekal bych od Vás dvě věci, minimálně. Rozbory toho, proč zaujmete určité stanovisko - tzn. 1) podrobně se rozepsat o laboratorním sekvenování genomu a proč dle Vás toto implikuje to a to a 2) uvést konkrétní ukázky toho, co je dle Vás doklad stáří kosterních pozůstatků (ať už hovoříme o jakýchkoliv v textu probíraných).

0 0
možnosti

Tím by text zbytečně nakynul. Genetice se možná budu věnovat později. Stratigrafie udivuje jenom vás, jinak je to dosti propracovaná metoda stará už nejmíň 150 let.

0 0
možnosti
Foto

Díky za pěkný a zajímavý článek.

0 0
možnosti

O tomhle už jsem psal. Doporučuji k přečtení. Opakovat se nehodlám.

https://svadlenka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=551461

0 0
možnosti

To patří k dotazu níže.

0 0
možnosti
JP

J60o21s58e53f 34P20o30t53r

17. 4. 2019 21:18

pane Švadlenko,

poslední příspěvek a to na vaši informaci ohledně šišinky :"Ostatně, abyste byl ještě zmatenější: pozůstatek třetího oka dávno máme. Jmenuje se šišinka"

Dobře. Je to jistě složitý a komplexní orgán, zvlášť když má co do činění s takovým abstraktním jevem jako je čas..

Protože je to složitý a komplexní orgán, je jistě složen ze spousty bílkovin, které jsou propojeny, aby jeho funkce byla účinná.

Nejjednodušší proteiny se skládají nejméně ze 100 aminokyselin. Těch 20 musí být v perfektním pořadí, aby bílkovina působila. Takže vzniká nutnost, že pouze jedna varianta z 20 na 100, t.j. 10 na 130 bude funkční. Pro srovnání, ve viditelném vesmíru vědci odhadují počet atomů 10 na 80. To znamená, že ani všechny atomy ve viditelném vesmíru by nestačily na tvorbu všech variant nejjednoduššího proteinu. A těch proteinů v té šišince je nejméně, řekněme 10.

Jak tedy evoluce dokázala z toho nekonečného množství variant vybrat ty pravé? A to najednou ve všech 10 proteinech, aby působily najednou, jinak je obraný aparát buňky vyřadí - ale to přece víte nejlíp vy sám. Stejná otázka platí i pro vytvoření funkční alely laktázy.

0 0
možnosti

Ještě podotýkám, že takhle, jak to píšete, to u proteinů rozhodně není, takže váš příspěvek je nesmyslný, ba zmatečný.

0 0
možnosti
JP

J36o31s45e19f 80P24o63t86r

17. 4. 2019 18:45

Produkce enzymu Laktázy, jako důkaz Darwinovy evoluce:

Pan Švadlenka tvrdí : "Doložené evoluční noviny: produkce enzymu laktázy, umožňující trávení mléka, i v dospělém věku (existují lidské populace, které čerstvé mléko nemohou požívat, a musejí si ho nejdříve různě zkvašovat), vyšší produkce enzymu....."

Dovolím si volně citovat z článku Františka Vskočila z PŘF UK z ledna 2019:

Enzym laktázu mají bez rozdílu všechny děti, kvůli trávení mateřského mléka, po čtvrtém roce věku produkce laktázy přestává, kromě oblastí, kde se tradičně pije mléko. Jsou to severní a střední Evropa, západní Afrika, Arabský poloostrov, Indie - v těchto oblastech zůstává tato vlastnost u více jak 90% obyvatel.

A teď pozor : ta schopnost se vyskytuje i v ostatních oblastech světa,ale tam tuto schopnost má pouze od 10 do 80% obyvatel.

Pan Švadlenka prostě nechápe základní znalosti ze svého oboru. Nechápe rozdíl mezi genetickou variabilitou a případnými novými vlastnostmi, které by vznikly náhodnou genetickou mutací. Taková náhodná mutace by třeba byla třetí oko na temeni hlavy - víte jak by to bylo výhodné?, nebo čtyři ruce - fantazii se zde meze nekladou A když pan Švadlenka něco nechápe, pak své oponenty urážlivě nazývá např. fundamentálními věřícími.

Jednoduše řečeno a podtrženo, v lidském rodě žádná evoluce ve smyslu Darwina neexistuje

0 0
možnosti

Pane Potre, teď už trollíte. Doložil jsem vám jasně, že produkce laktázy v dospělosti je způsobena mutací. Dostal jste i odkaz. Prosím, reflektujte to, jinak vás začnu brát jako trolla.

0 0
možnosti
JP

J49o67s54e90f 28P23o68t96r

17. 4. 2019 18:17

Dovolím si ještě dva příspěvky. První o zjištění prarodičů lidí citací z knihy Karin Bojsová," Mých prvních 54 000 let" str. 14 a 15..

V r. 1987 Svante Peaeabo a Allan Wilson uveřejnili studii ve které za pomocí DNA dokázali, že naše společná pramatka žila v Africe zhruba před 200 000 lety a je známá jako "mitochondiální Eva". V r. 1995 zveřejnili američtí vědci svá zjištění mužského protějšku Evy, říká se mu "Adam chromozomu Y."- je to praotec všech současných mužů. Výsledky ukázaly že žil zhruba před 200 000 lety také v Africe.

Tedy, jasně z výsledků práce těchto světových vědců vyplývá, že se jedná o společnou pramatku a společného praotce všech lidí. Nikde tito vědci nemluví o vymírání ostatních skupin, tak, aby zůstali jen ti dva, a o žádném jiném, kdo by genově přispěl - jak se o to pokouší pan Švadlenka, a někteří diskutéři zde..

Ale mě nejde o to, zda vymřeli nebo nevymřeli. Mě jde o to, že toto je zásadní věc ve vývoji člověka - co může být důležitější, než poznání, že celé lidstvo má genetickou výbavu jen po těchto prarodičích, ale pan Švadlenka ve svém "vědeckém" článku o tom ani nekecne, ani se o tom nezmíní.

Proč pane Švadlenka se o tom nezmíníte,? stejně jako o genetické homogenitě lidstva?. Buď to nevíte, anebo což je pravděpodobnější, je to v rozporu s vaším jediným správným svatým náboženstvím Darwinovou vývojovou teorií.

Druhý příspěvek, viz následovně

0 0
možnosti

Klidně si je dovolte, ale zase ukazujete, jak moc jste nechápavý. Tady to máte vysvětlené:

http://svadlenka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=548374

Jiné vysvětlení není. Ostatně, ani já nemluvím o "vymírání skupin". Znovu si přečtěte, jak se dědí chromozóm Y a jak mitochondrie. Pokaždé jde o to, že když má matka samé syny, její mitochondriální linie tím končí. Nikdo ale nevymře - ta matka klidně může mít pět synů. Ale už dál nepokračuje její mitochondriální linie. Obdobně když má otec pět dcer, ani jedné z nich nepředá svůj chromozóm Y, a tím jeho linie končí. Máte to stejné, jako to dřív bylo s příjmením. Otec mohl být sebevíc hrdý na své příjmení, ale když měl samé dcery, a ty se počestně provdaly, jeho vnoučata už jeho příjmení nenesla. Nebo třeba v článku zmíněná linie Přemyslovců. Pořád, i dnes, žijí potomci krále Václava II. Patří k nim i Karel Schwarzenberg. Ale žádný z nich už nenese ani mitochondriální linii jeho manželky, ani jeho chromozómu Y. Také proto říkáme, že Přemyslovci vymřeli "po meči", i když zavražděný král Václav III. měl ještě sestry a minimálně potomci Elišky Přemyslovny žijí dodnes.

Nic víc v tom není, tak do toho pořád netahejte nějaké "vymírání skupin".

0 0
možnosti
KT

"Pokud bychom to vzali striktně přes náboženské brýle, tak evoluce je nástroj ďábla, kterým obelhává lidi, aby je od Boha oddělil. Pak pokusy zmiřovat oba postoje do jakéhosi „středu“ jsou něco jako pokus člověka usmířit Boha s ďáblem. O něco takového ďábel ale nestojí a sám nejlépe ví, že to nepůjde. Lež s pravdou sloučit nelze. Polopravda je vlastně taky lež. Vlastně se mu ti lidi pletou pod nohy a překážejí mu v práci, netuše, co dělají. Jejich nezdar je dopředu nad Slunce jasný. Proto nimi pohrdá."

Tento odstavec napsal čerstvě v diskusi na kreacionismus.cz velemozek užívající jméno Oliver. Kdesi dříve se tuším zmiňoval, že studoval vysokou školu, snad i technického zaměření. Neuvěřitelné!

1 0
možnosti

Pokud to napsal takhle, mimo jiné to ukazuje i to, že se neumí vyjadřovat. Protože pokud je evoluce nástrojem ďáblovým, veškeré stvoření živého světa provedl Ďábel, nikoli Bůh. To se ovšem značně liší od převládající křesťanské interpretace, blíží se to spíše starověké gnózi, podle níž hmotný svět ovládá Demiurg / Ďábel a úkolem člověka je přiblížit se k Bohu, který dlí ve světě duchovním.

Nemyslím si ale, že by křesťanští fundamentalisté dospěli ke gnosticismu. Spíše bych řekl, že se pan Oliver neumí vyjadřovat a že tím myslel "evoluční biologii" či "evoluční teorii", nikoli samotnou "evoluci". Způsob jeho argumentace lze ovšem otočit i proti němu - pokud předpokládáme existenci zlé bytosti, která kazí Boží dílo, tak čím lépe lidi odradit od pravé víry, než předkládat jim její karikaturu, bizarní verzi deformovanou dogmatismem a fanatismem? To, co předvádějí náboženští fanatikové, jako je pan Oliver, by v tomto kontextu bylo součástí Ďáblova plánu, jak jednak křesťanství zničit přílišným fanatismem, a dále pak od něj odradit co nejvíce lidí. :-)

2 0
možnosti
KT

Úžasné, jak se vždy objeví těch pár stále stejných kverulantů, kteří cítí potřebu metody a výsledky přírodních věd kritizovat, aniž by problematice rozuměli alespoň na úrovni gymnázia.

1 0
možnosti
DT

R^ Konečně někdo, kdo ví, co píše. R^

3 0
možnosti
JP

J51o73s67e44f 19P89o53t51r

15. 4. 2019 18:17

Zmatečně lidskou evoluci popisuje pan Švadlenka.

Plete zde páté přes deváté jen aby nemusel s čirou vědeckou pravdou ven. Jeho stanovisko k vývoji člověka ustrnula někde v hlubokých komunistických padesátých letech.

Co tedy věda, skutečná věda říká v dnešní době k člověku:

-- člověk, Homo sapiens, existuje na Zemi asi 150 tisíc let.

-- věda nezná, opakuji nezná předchůdce člověka. Všechny druhy, které pan Švadlenka vzpomíná, vymřely 200 tisíc až 300 let před tím,, než se člověk objevil

-- pan Švadlenka vůbec se nezmíní o tom, že všech 7 miliadr současných lidí má pouze dva předky, označované jako Ychromozomálního Adama a Mitochondriální Evu. Ať už k tomuto jevu došlo jakkoliv, je to tak důležité, že prostě když nás poučuje, měl by se o tom zmínit. Tato skutečnost není žádná teorie, nýbrž naprosto jasně vědecky dokázaný fakt.

--dalším naprosto vědecky dokázaným faktem je skutečnost, že celé lidstvo je neuvěřitelně geneticky homogenní. Vědci uvádějí že jeho homogenita je větší, než v dvou sousedních tlup opic v africkém pralese. Z toho jasně vyplývá, že v lidské společnosti neexistuje evoluce ve smyslu darwinovské evoluce. Darwinovská evoluce je otázkou jednotlivce, kdy dojde k náhodné mutaci a ta se potom rozšíří. To znamená, že by musela být skupina lidí, kmen, národ odlišný. Nic takového není. Všichni lidé myjí ty samé vlastnosti, dvě oči, jeden nos, inteligenci, jsou schopni žárlit.... žádný člověk nemá jiné vlastnosti než ostatní.

Pan Švadlenka se také nezmínil o tom, že pokud existuje vývoj, pak je to ve formě "zapínání modulů". Většina vědců akceptuje fakt, že člověk začal najednou v rámci celého lidstva mluvit asi před 90 000., před 40 000 lety se začal člověk plošně projevovat jako umělec, před 10 000 lety se náhle na různých místech objevilo zemědělství ....

0 4
možnosti

Pane Potre, musím ocenit, že jste svou litanii od minula trochu inovoval. Bylo dost nudné s vámi vést diskuzi pod něčím, co jste vložil, a pak zjistit, že jste o něco později vložil úplně totéž, jako kdyby předtím vůbec žádná diskuze neproběhla. Ještě bych vás chtěl požádat, zda byste mohl z té litanie odstranit to, co jsme spolu probírali aspoň desetkrát.

K vašim námitkám:

1) "člověk, Homo sapiens, existuje na Zemi asi 150 tisíc let". Ne tak docela. Zde se můžete dočíst, že byly nalezeny některé fosilie našeho druhu, jejichž stáří bylo 300 000 let: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clov%C4%9Bk_moudr%C3%BD. Co je zajímavé, je to, že lze tyto fosilie přiřadit k našemu druhu, ale měly i některé primitivnější znaky třeba na lebce, které se už u mladších fosilií nevyskytují. Je to tedy ukázka postupující evoluce.

2) "věda nezná, opakuji nezná předchůdce člověka. Všechny druhy, které pan Švadlenka vzpomíná, vymřely 200 tisíc až 300 let před tím,, než se člověk objevil" Viz 1). Také jsem vzniku našeho druhu věnoval právě tento článek.

3) "pan Švadlenka vůbec se nezmíní o tom, že všech 7 miliadr současných lidí má pouze dva předky" Tohle už byste mohl vyřadit. Bavili jsme se o tom skutečně mnohokrát. Je to pouze vaše nepochopení dané problematiky. Dokonce jsem vám to vysvětlil celým článkem. Přečtěte si ho ještě jednou: http://svadlenka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=548374

4) "dalším naprosto vědecky dokázaným faktem je skutečnost, že celé lidstvo je neuvěřitelně geneticky homogenní. Vědci uvádějí že jeho homogenita je větší, než v dvou sousedních tlup opic v africkém pralese. Z toho jasně vyplývá, že v lidské společnosti neexistuje evoluce ve smyslu darwinovské evoluce." Ano, lidská populace je značně homogenní, ale i v ní probíhá evoluce. Doložené evoluční noviny: produkce enzymu laktázy, umožňující trávení mléka, i v dospělém věku (existují lidské populace, které čerstvé mléko nemohou požívat, a musejí si ho nejdříve různě zkvašovat), vyšší produkce enzymu

5 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Buněčný biolog se zájmem o historii i veřejné dění. Vášnivý turista a člen ODS. ------- V tomto blogu bych rád popularizoval přírodní vědy, protože když občas vidím seznam článků v rubrice Věda, mám dojem, že by jí slušel jiný název, například "Dojmy, okultismus a mimozemšťané". Čest světlým výjimkám.

† únor 2021

Seznam rubrik